Naerebout
Up ] [ Naerebout ] Debat Licht Uitgelicht ] Masterplan Verlichting ] Perfect Day ] Kerken en Stadhuis ] Tour de France ] Omnia Vanitas ]
 

Een monument voor Frans Naerebout

 

Maandag 29 augustus 2005 om middernacht onthulde burgemeester Van der Zaag aan het Goese Sas een monument voor Frans Naerebout. Het tijdstip van de onthulling was zo gekozen omdat 29 augustus de sterfdag en 30 augustus de geboortedag van Frans Naerebout is.

De beroemde loods en mensenredder Frans Naerebout leefde van 1748 tot 1818. De laatste tien jaar woonde en werkte hij aan het Goese Sas als lichtwachter. Dat was voor StichtLicht aanleiding om een monument voor Frans Naerebout op te richten in het jaar dat Goes vierde dat het 600 jaar stadsrechten had.

 

Aan de onthulling werkten mee het betonningsvaartuig Frans Naerebout van Rijkswaterstaat, Schelde LoodsenKoor en scoutinggroep Frans Naerebout uit Goes.

Deze aquarel uit 1873 door G. Braam toont het huisje op de dijk waar Frans Naerebout woonde en de vuurbaak die hij elke avond ontstak. In 1856 verdween dit alles door een dijkval.

De steen, hier nog op het strandje bij het Goese Sas, die uitgangspunt werd  voor het monument. De steen is ooit ‘gered’ en hier geplaatst door een waterschapsman met historisch besef: Ad de Beaufort. Anders was hij net als de rest in een dijkverzwaring verdwenen. De steen is een restant van de eerste sluis, waar Frans Naerebout sluiswachter geworden zou zijn. Door een constructiefout heeft deze sluis echter nooit gefunctioneerd en is ingestort.

Na deze ontdekking heeft StichtLicht de steen verplaatst naar de naastgelegen pier en er de datum en plaats van geboorte en overlijden van Frans Naerebout in laten graveren en de strofe uit het Zeeuws Volkslied:

Dat immer hoog in eere houdt

den onverschrokken Naerebout.

De Goese jaren van Frans Naerebout
Ter gelegenheid van de oprichting van het monument werd in het Historisch Museum De Bevelanden in Goes de tentoonstelling 'De Goese jaren van Frans Naerebout' gehouden en verscheen een boekje met dezelfde titel.

Het boekje vertelt over het leven van Frans Naerebout en bevat een route langs de plaatsen die een rol speelden in zijn leven. Het boekje is nog verkrijgbaar bij het museum.

 

     

Frans Naerebout ligt begraven in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Hij werd in Veere geboren en werkte in Vlissingen als visser en later als loods. Hij werd beroemd door de vele opvarenden die hij van het schip de Woestduin wist te redden. Daarna volgden nog vele heldendaden. In 1807 verhuisde hij met zijn vrouw Saartje naar Goes.

Colophon

Concept en realisatie oprichting monument: Eddy Beekman, Jan Boer en Willy van Meegen. De plaatsing van de steen is mede mogelijk gemaakt dankzij waterschap Zeeuwse Eilanden, Kon. Maatschap De Wilhelminapolder en Natuursteenhuis.

Concept en realisatie tentoonstelling 'De Goese jaren van Frans Naerebout': Willy van Meegen in samenwerking met Koen van Rooijen (conservator Historisch Museum De Bevelanden), Jan Boer en Gemeentearchief Goes. De getoonde objecten waren bruiklenen van Muzeeum Vlissingen, Gemeentearchief Goes, het Zeeuws archief, Gemeentearchief Vlissingen, Zeeuws Documentatiecentrum, Zeeuws Genootschap voor de Wetenschappen, Loodswezen regio Scheldemonden, Loodsensociëteit Vlissingen en verschillende (vooral Vlissingse) particulieren.

Samenstelling boekje 'De Goese jaren van Frans Naerebout': Frank de Klerk en Willy van Meegen. Uitgave Historisch Museum De Bevelanden. Mede mogelijk gemaakt door VVV. Vormgeving en productie: Nilsson.

naar top pagina

info(at)stichtlicht.nl