recent
Up ] vrienden ] [ recent ] eerdere projecten ] visie ] pers ] foto's ] sponsors ] info ] VhDVV ] Sponsor LED ]
 

Maria Magdalena in Goes

StichtLicht is betrokken bij de organisatie van de Maria Magdalenadag in Goes op 22 juli 2022. Daaromheen zijn er allerlei gerelateerde evenementen.

Of klik hier voor het programma!

juni 2022


Wilhelmus2020

Dit jaar is Koningsdag anders dan anders. De Goesenaren kunnen niet de straat op om samen de dag te vieren. Daarom sluit StichtLicht aan bij het initiatief #Wilhelmus2020 van het Concertgebouworkest: samen in heel Nederland het Wilhelmus spelen en zingen, om Koningsdag toch feestelijk te beginnen.

Op maandag 27 april om 10 uur speelt Luc Oggel vanaf de Goese televisietoren live het Wilhelmus op electrische gitaar! Volg het live op de Facebook van StichtLicht.

Met dank aan Bax Music voor de geluidsinstallatie.

16 april 2020


Televisietoren oranje

Hoewel we het niet uitgebreid vieren door de Covid-19-crisis is er ook dit jaar Koningsdag en herdenken we 75 jaar bevrijding. Daarom worden de ringen van de Goese mediatoren van 25 april tot en met 5 mei 2020 oranje verlicht. Dit is mogelijk dankzij een financiŽle bijdrage van Stichting Goes Marketing.

14 april 2020


Earth Hour

Vanavond is het van 20:30 tot 21:30 Earth Hour en doen we in samenwerking met Gemeente Goes het licht van de Goese mediatoren uit voor de aarde en om stil te staan bij alles wat er in de wereld gebeurt.

Daarna blijft de toren weer elke avond aan als verlicht baken van hoop en vertrouwen in deze onzekere tijd.

28 maart 2020


Verlicht baken van hoop en vertrouwen

Vanaf 22 maart 2020 is de Goese mediatoren elke avond verlicht!

Normaal verlichten we de televisietoren in Goes op donderdag, vrijdag en zaterdag. In deze onzekere tijd brengen we wat licht in de duisternis door de verlichting vanaf vandaag elke avond te laten branden. De mediatoren kan nu nog meer gezien worden als een verlicht baken van hoop en vertrouwen.

De verlichting blijft aan zolang de beperkende maatregelen van 'social distancing' van kracht zijn. We worden hierbij gesteund door Gemeente Goes.

22 maart 2020


Kerst en Nieuwjaar

Direct na het oranje van 'Orange the World' hesen we de Goese mediatoren in kerstoutfit. Met knipperlichtjes.

Normaal tot Driekoningen, maar in dit nieuwe decennium een paar dagen langer.

Dankzij financiŽle steun van Goesisgoes.

7 januari 2020


Orange the World

Op initiatief van Soroptimistclub De Bevelanden en met steun van Gemeente Goes kleuren we van 25 november tot 10 december 2019 de ringen van de Goese mediatoren oranje. Zo steunen we 'Orange the World', de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen.

22 november 2019


Veste Verlicht 'Goud'

Van 3 tot en met 6 oktober 2019 is het Veste Verlicht 'Goud' op en rond de Goese Oostvest. StichtLicht is mede-organisator, samen met Stichting Rondom de Stenen Brug.

6 september 2019


Koningsdagverlichting

De Goese mediatoren is van 26 april tot en met 5 mei 2019 oranje, dankzij onze vrijwilligers en een financiŽle bijdrage van Stichting Goes Marketing.

 
   

26 april 2019


Henk Hoogerland

Vandaag kregen we het verdrietige bericht dat Henk Hoogerland plotseling is overleden.

Henk was in het jaar 2000 een van de initiatiefnemers van de duurzame verlichting van de Goese televisietoren. Vanaf de oprichting tot eind 2017 was hij secretaris van onze stichting. In die jaren heeft hij zich voor veel van onze initiatieven sterk gemaakt, zoals voor het gemeentelijke Masterplan Verlichting en de verlichting van Molen de Koornbloem.

We vergeten Henk niet en wensen Jeanne, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte!

13 maart 2019


Kerstverlichting

De Goese mediatoren is sinds het vertrek van Sinterklaas weer in kerstkleuren, dankzij onze vrijwilligers en een financiŽle bijdrage van Stichting Goes Marketing.
   

7 december 2018


Oranje verlichting

In de periode van Koningsdag tot Bevrijdingsdag 2018 zijn de ringen van de Goese mediatoren oranje verlicht. Dit is mogelijk dankzij financiŽle bijdragen van Stichting Goes Marketing en Joost, de online accountant van WEA Zuid-West.

26 april 2018


Van Sinterklaas 2017 tot Driekoningen 2018

De Goese mediatoren is weer feestelijk verlicht. Van daags na Sinterklaas tot Driekoningen. Van zonsondergang tot na middernacht. Steeds een kwartier zonder en een kwartier met twinkelingen.

Ook de spiegelbollen in het Stadhuis op de Grote Markt zijn er weer.

Met dank aan Goesisgoes, ControlLight en vrijwilligers!

14 december 2017


Veste Verlicht 2017

Straatlantaarn Veste Verlicht

Van 20 tot en met 23 april 2017 organiseert StichtLicht samen met Stichting Rondom de Stenen Brug Veste Verlicht. Een avondwandeling met licht, beeld en geluid rondom de Goese Oostvest. Naar aanleiding van het 600-jarig bestaan van de Goese vesten en in het licht van het Goes-AziŽjaar.

Met iedere middag en avond BX Radio live op 105.7 FM vanuit de studio in Cafť Baarends.

Lees meer op de website of op de facebookpagina.

4 april 2017


Manhuis Goes

Het Manhuis aan de Goese Zusterstraat is eind 2016 door StichtLicht ingericht als pop up Museum. Er zijn iedere maand wisselende exposities te zien achter de ramen.

foto van Manhuis Goes.

In december het Kerstmanhuis, daarna Maria Lichtmis.

In maart mythen rond Jacoba van Beieren.

Later volgen tentoonstellingen over mode, gebaseerd op het gedicht De Goesse Meysjes, cultureel erfgoed en Aziatische foto's in het kader van het Goes-AziŽjaar.

Meer info is te vinden op de facebookpagina van Manhuis Goes

4 april 2017


Kerstverlichting 2016

Ook dit jaar is de Goese mediatoren weer van feestelijke verlichting voorzien. De flonkerende verlichting is al aan tijdens de kerstmarkt op 9 december 2016 en blijft iedere avond te zien tot Driekoningen op 6 januari 2017.
 

foto Jan Remijn
foto Jan Remijn

Goesisgoes zorgde er voor dat we de gelegenheidsverlichting kunnen betalen.

Ook de spiegelbollen in het stadhuis strooien weer lichtvlekjes over de Grote Markt.

 foto ControlLight
foto ControlLight

18 december 2016


Belgische vlag

De mediatoren in Goes is op de 19e etage verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. Hiermee uiten we onze solidariteit met de slachtoffers van de recente aanslagen.

Met dank aan Charles Linssen voor de foto's.

23 maart 2016


Kerstverlichting en spiegelbollen

Van daags na Sinterklaas tot Driekoningen is de kerstverlichting op de televisietoren weer aan. Twee keer per uur zijn er een kwartier lang twinkelingen te zien.

Vanaf half december werpen ook de spiegelbollen in het Stadhuis weer lichtvlekken over de Grote Markt.


foto Control Light

12 december 2015


Tricolore

De 19e etage van de Goese mediatoren is sinds vandaag verlicht met de kleuren van Franse vlag. Na de schietpartijen en bomaanslagen in Beiroet en Parijs afgelopen vrijdag staan deze voor medeleven met de slachtoffers van terrorisme en ondersteuning van de strijd tegen terrorisme. StichtLicht onderschrijft dat.

15 november 2015
 


Nacht van de NachtNacht van de Nacht 2015

Het is tien jaar geleden dat StichtLicht deelnam aan de Nacht van de Nacht. Dit jaar, het Jaar van het Licht, doen we weer mee.

Volgens het lichtprotocol van StichtLicht is het vier avonden per week donker en brandt de verlichting van de Goese televisietoren alleen 's avonds op donderdag, vrijdag en zaterdag. Licht waardeer je tenslotte meer als je het donker ook kent.

Vandaag doorbreken we het protocol en blijft de verlichting van de mediatoren uit. Ook bij een aantal andere objecten die op initiatief van StichtLicht zijn aangelicht, zoals de Stenen Brug, bijven de lampen uit.

24 oktober 2015


Lou Reed

Op 30 april 2009 werd onder de vlag van StichtLicht Carillon 2009 'Perfect Day' uitgevoerd. Een initiatief van onder andere Kris Elzer. Uitgevoerd door beiaardier Sjoerd Tamminga op het grootste carillon ter wereld in New York. Hij speelde Perfect Day in aanwezigheid van Lou Reed. Vandaag overleed Lou Reed. Sjoerd in mei. Kris eind februari.

De titel van het nummer is nu extra wrang. Maar de uitvoering is om stil van te worden. Luister hier naar Perfect Day op carillon door Sjoerd Tamminga

27 oktober 2013


Televisietoren met magenta ringen

In de week van 14 september is de Goese televisietoren in overleg met StichtLicht voorzien van magenta verlichting in verband met een campagne van Goes Marketing.

14 september 2013


Sticht Licht. Het lijkt iets dat ver weg en onbereikbaar is op een donkere dag als vandaag. De dag waarop de Goese beiaardier Sjoerd Tamminga is overleden.

Sjoerd werkte mee aan veel van onze projecten. Van De Vesten Verlicht in 1997, MmIiLlEeNnIiUuMm eind 1999 tot Carillon 2009 'Perfect Day', waarbij hij op Koninginnedag 2009 in New York in het bijzijn van Lou Reed het nummer 'Perfect Day' op het grootste carillon ter wereld speelde.

We missen hem en denken aan zijn familie.

21 mei 2013


Televisietoren flonkerend oranje
foto ControlLight
De Goese televisietoren was in 2010 voor het laatst oranje verlicht tijdens Koninginnedag. StichtLicht heeft weer het initiatief genomen om de  toren op feestelijke wijze te verlichten tijdens deze bijzondere week van abdicatie en inhuldiging. De ringen van de toren zijn oranje, met een twinkeling. De feestverlichting brandt elke avond tot en met 3 mei en op 5 mei.

De oranje verlichting kon tot stand komen door een financiŽle bijdrage van GoesMarketing en is geÔnstalleerd door ControlLight uit Kapelle.

29 april 2013


Kris Elzer is er niet meer. Hij is op donderdag 28 februari 2013 in Groningen overleden.

Kris was adviseur van StichtLicht en initiator van Carillon 2009 'Perfect Day', dat werd uitgevoerd op 30 april 2009.

We missen zijn scherpe geest en zijn humor.

3 maart 2013


Molen de Koornbloem

De Goese molen de Koornbloem is op initiatief van StichtLicht op bijzondere wijze verlicht door bureau Lite. Het werk is uitgevoerd in het kader van het Masterplan Verlichting van Gemeente Goes.

Stichting S. Boone verstrekte een substantiŽle bijdrage in de kosten van aanleg.

3 januari 2013


Kerstverlichting

 

Van 6 december 2012 tot 6 januari 2013 brandde de feestverlichting van de Goese televisietoren. Met dank aan Gemeente Goes!

8 januari 2013


Moniek Toebosch overleden

Zaterdag 24 november 2012 overleed kunstenaar Moniek Toebosch. Tijdens de manifestatie MmIiLlEeNnIiUuMm werd op 29 december 1999 haar compositie Engelen/Angels ten gehore gebracht vanaf de Goese watertoren en televisietoren. Zie het archief
"Bij een breed publiek is Moniek Toebosch vooral bekend door haar 'Engelenzender', een radiostation waarop de automobilist op de dijk Enkhuizen-Lelystad tussen 1994 en 2000 af kon stemmen. De ANWB liet er speciaal een bord voor maken: voor Engelen/Angels moest je naar FM 98.0. Dan klonk, terwijl links en rechts van de dijk het water van het IJsselmeer tot aan de einder klotste, de welluidende mezzo-sopraan van Toebosch meerstemmig en in verschillende melodielijnen door de speakers" (bron: de Volkskrant)

28 november 2012


Groen van Springer aangelicht

Sinds eind september 2012 zijn de groengebieden Oost- en Westwal in Goes ís avonds verlicht. Het ontwerp voor de verlichting is in opdracht van de gemeente Goes gemaakt door Bureau LITE, bestaande uit Christa van Santen en Joke van Hengstum.

De groengebieden, gelegen in de zogenaamde verdedigingswerken aan het water zijn bijzonder voor Goes. Het is de nalatenschap van de landschapsarchitect Springer, die in de twintiger jaren dit soort verdedigingswerken omwerkte tot gevarieerde groenstroken met diverse typen bomen en struiken. Hij ontwierp ze met paden van hoog naar laag, een wandelgebied bij uitstek.

De verlichting moet de opzet van het gebied, zonder het pad expliciet te verlichten, ondersteunen. Hier en daar worden bomen aangelicht, sommige treurwilgen vanuit het water.

De bedoeling voor het ontwerp van verlichtingsplan voor de Oost- en Westwal was, met behulp van verlichting, een gebied maken dat ook in de avond uitnodigt tot een wandeling of een route van werk naar huis.

De overwegingen van het verlichtingsplan:

- het wandelpad moet wel zichtbaar zijn, maar het licht is niet bedoeld als openbare verlichting langs het wandelpad;

- een aantal bomen, enige struiken en de daar omheen liggende groengebieden vangen licht op zoín natuurlijk mogelijke wijze;

- er is rekening mee gehouden dat het licht zowel in de zomer als in de winter een aangenaam beeld oplevert;

- het water wordt door de aanlichting van de treurwilgen betrokken in de verlichting.

Er zijn zeven masten toegepast van acht meter hoog, waarvan vijf met drie uitleggers (en drie reflectoren), twee met twee uitleggers (en twee reflectoren) en in totaal zijn acht onderwaterschijnwerpers gebruikt. Plaatsing en richting van het licht zijn heel zorgvuldig en nauwkeurig ingesteld op een moment dat de bomen niet al te weelderig bebladerd waren

Eerdere verlichtingsprojecten die door Bureau LITE zijn uitgevoerd zijn onder andere de twee kerken op de Singelstraat, het Stadhuis op de Grote Markt, en lopende projecten zoals aanlichten van Theater de Mythe en molen de Koornbloem.

oktober 2012


R.K. H. Maria Magdalenakerk verlicht

De kerk staat begin oktober 2012 nog in de steigers, maar de koepel is gerestaureerd en de verlichting aangebracht.

De voorzijde van de kerk (Singelstraat) was al eerder aangelicht, als onderdeel van het Masterplan Licht, dat ook de Grote Kerk, het Stadhuis en de wallen omvat. (Momenteel is overigens de verlichting van de voorzijde niet volledig, als gevolg van de werkzaamheden.)

De verlichting van de zijde aan de Zusterstraat was uitgesteld vanwege de restauratiewerkzaamheden.

Het lichtontwerp is van bureau Lite.

oktober 2012


Burgemeester Verhulst neemt Prix de StichtLicht 2012 in ontvangst

Donderdag 22 maart aansluitend aan de raadsvergadering reikte StichtLicht de Prix de StichtLicht uit aan de gemeente Goes. Burgemeester Renť Verhulst ontving de onderscheiding uit handen van Jan Remijn (StichtLicht). De overhandiging gebeurde in de raadszaal in het stadskantoor van Goes.

De gemeente Goes ontving de prijs voor de wijze waarop zij de uitvoering van het Masterplan Licht ter hand neemt. De verlichting van de Grote Kerk, het Stadhuis en een deel van de r.-k. kerk kwam reeds tot stand, de verlichting van het groen aan de Oostwal wordt binnenkort afgerond en ook de verlichting van molen De Koornbloem zal waarschijnlijk nog dit jaar een feit zijn.

Het Masterplan Licht, op initiatief van StichtLicht opgesteld door lichtarchitecte Christa van Santen, werd in 2008 unaniem door de raad aangenomen. De eerste fase is nu voltooid, waarbij het gebied rondom de Oostvest en de belangrijkste monumenten ter hand zijn genomen. Voor de volgende fasen staan o.a. op het wensenlijstje de koepel en wanden van de r.-k. kerk (na de restauratie), het plaatsen van klassieke lantaarns (zoals op de kaden) langs de A. Joachimikade, de Van der Goeskade en het pad naar molen De Koornbloem, het aanlichten van het Oude-mannen-en-vrouwenhuis, het gebied rondom de Westvest, het NS-station en diverse andere entrees van de stad.

In diverse verlichtingsprojecten laat de gemeente Goes zien dat het haar ernst is met de verlichting, en dat Goes daar onderscheidend in is. Bijvoorbeeld, binnen het Masterplan Binnenstad werd voor de verlichting van het Bleekveld Christa van Santen in de arm genomen, binnen het onderhoudsplan voor de openbare ruimte werd de nieuwe verlichting van de Middelburgsestraat met zorg gekozen en er wordt geŽxperimenteerd met led.

De Prix de StichtLicht bestaat uit een object dat licht symboliseert. De prijs is in het leven geroepen om het op bijzondere wijze verlichten van objecten en gebouwen te stimuleren. Vorig jaar werd de Prix de StichtLicht voor de eerste keer uitgereikt, aan Van Garderen & Dekker voor de verlichting van de watertoren. StichtLicht reikt de prijs regelmatig uit.

Geplaatst 22 maart 2012


Verlichting Sint Maartensbrug onthuld en eerste Prix de StichtLicht uitgereikt

Burgemeester mr. L.J. Verhulst verrichtte op 3 mei 2011 de officiŽle ingebruikstelling van de verlichting van de Sint Maartensbrug (Grote Kade/Kleine Kade in Goes). Hij deed dat door het licht te ontsteken en refereerde daarbij aan de de laatste woorden van Goethe: mehr Licht.


Op de foto: burgemeester Verhulst bij het lichtkunstwerk onder de brug

Het werk bestaat uit een lichtkunstwerk onder de brug en een lamp (type Jan van der Heyden) bovenin de brug. Het lichtkunstwerk bestaat uit een narcis en een tekst uit Prediker: omnia vanitas (alles is ijdelheid). Narcissus, verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, boog zich steeds dieper in het water en verdronk. (In een andere versie van het verhaal kwijnt hij weg door de onbereikbaarheid van het object van zijn verliefdheid.) De narcis en de tekst zijn weerspiegeld in het water onder de brug te zien. Jan van der Heyden was de uitvinder van onder andere de straatlantaarn.


Op de foto: burgemeester Verhulst met het bijna voltallige bestuur van StichtLicht. V.l.n.r. Eddy Beekman (de maker), Lou Elzer, burgemeester Verhulst, Henk Hoogerland, Jan Remijn en Christa van der Bol

Het project kon tot stand komen mede dankzij bijdragen van Provincie Zeeland, Gemeente Goes, Stichting Stadshaven Goes, Stichting S. Boone, Effect Neon Klaaswaal en Lukasse Dakbedekkingen Goes.

Aansluitend reikte wethouder mevrouw drs. L. Meeuwisse de eerste Prix de StichtLicht uit aan projectontwikkelaar Van Garderen & Dekker voor de verlichting van de watertoren in Kloetinge. De andere genomineerden waren de verlichte (levende) ganzen van Gebr. Weststrate, op het kruispunt Deltaweg en Modehuis Delscher op de Grote Markt in Goes. De prijs ging naar de watertoren omdat dit na de televisietoren het grootste verlichte industriŽle monument van Goes is en een landmark die bijdraagt aan de verlichte skyline van de stad. De verlichting is een initiatief van Van Garderen & Dekker in samenwerking met StichtLicht.


Op de foto: wethouder Meeuwisse (rechts) reikt de prijs uit

StichtLicht zal deze prijs regelmatig uitreiken. De prijs, een lichtobject, is in het leven geroepen om het op bijzondere wijze verlichten van objecten en gebouwen in Goes te stimuleren.

Geplaatst 6 mei 2011


HZ Cult op bezoek bij StichtLicht

StichtLicht verzorgde op 26 april 2011 een programma met een lezing en een rondleiding door Goes voor ongeveer zestig studenten van verschillende studierichtingen van de Hogeschool Zeeland in het kader van HZ Cult. HZ Cult biedt studenten een optioneel programma in diverse disciplines van kunst en cultuur. StichtLicht verzorgde de HZ Cult-activiteit op uitnodiging van CBK Zeeland.

De lezing, in het auditorium van het Historisch Museum De Bevelanden, ging in op de technische kant van daglicht en kunstlicht, de wijze waarop je naar licht en schaduw kunt kijken, verlichte objecten, gebouwen en lichtkunstwerken in Goes, het gemeentelijke Masterplan Licht voor Goes en dat van Gent, voorbeelden van lichtkunstwerken tijdens lichtfestivals als Glow in Eindhoven en het FÍte des LumiŤres in Lyon.

De rondleiding voerde onder andere langs de lichtprojecten van StichtLicht (zoals de gaslamp bij de herdenkingssteen van de eerste openbare gasverlichting in Goes, de Stenen Brug, de Maria Magdalenakerken, het Stadhuis, de straatverlichting op de kades, de Sint Maartensbrug, het Landbouwcentrum, de watertoren en de televisietoren). Ook particuliere lichtinitiatieven werden bekeken (zoals Delscher en Jersey op de Grote Markt, Karel V en het gebouw van Delta) en het gemeentelijke proefproject LED-verlichting in de Spinellihof en Europalaan en de recent vernieuwde straatverlichting van de Middelburgsestraat.

studenten van HZ bij de gaslamp op het museumplein in Goes

Op de foto: de studenten bij de gaslamp achter het museum.

Geplaatst 6 mei 2011


Omnia Vanitas

Onder de Sint Maartensbrug is een door Eddy Beekman ontworpen lichtkunstwerk bevestigd. Beeld en tekst weerspiegelen in het water. Eťn van de letters is beschadigd, kort voor de officiŽle onthulling zou plaatsvinden. Met hulp van de gemeente kan binnenkort herstel plaatsvinden. De officiŽle aanlichting van Omnia Vanitas en de Jan van der Heydenlamp volgt kort daarna.

Geplaatst 13 februari 2011


Televisietoren geel verlicht voor Tour de France

De ringen van de televisietoren in Goes zijn vanaf woensdagavond 16 juni 2010 geel verlicht in verband met de doortocht van de Tour de France door Goes op 4 juli. De gele verlichting in de ringen is door Gemeente Goes in samenwerking met StichtLicht en Control Light aangebracht.

geel verlichte televisietoren in verband met de doorkomst van de Tour de France

De verlichting brandt tot en met 4 juli elke avond. Normaal gesproken is de televisietoren alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag verlicht.

Geplaatst 19 juni 2010


Zomertentoonstelling 2010 KanaalKunstGoes

Van 5 juni tot en met 29 augustus 2010 vindt de Zomertentoonstelling 2010 KanaalKunstGoes plaats.

 logo KanaalKunst Goes 2010

Deelnemende kunstenaars zijn Kees Wijker, Danny van Rijt, Bianca Runge, Glenn Priester, Rob Maaskant, Ingrid van de Linde, Denz de Kroon, Teja van Hoften, Annemieke Fanoy, Eddy Beekman en Wim Bakker.

Geplaatst 12 mei 2010


Lantaarn in Sint Maartenburg

installeren Jan van der Heyden lamp Sint Maartensbrug De Sint Maartenbrug heeft een extra lichtaccent gekregen. Boven in de brug is een lantaarn gehangen van type Jan van der Heyden, dat past in de historische omgeving. Jan van der Heyden was de uitvinder van de straatlantaarn.

De lamp, een initiatief van StichtLicht, kon geplaatst worden dankzij bijdragen van Stichting Stadshaven Goes, Stichting S. Boone en Lukasse Dakbedekkingen Goes B.V.

De lamp completeert het kunstwerk onder de brug, een weerspiegeling van beeld en tekst in het water.

Binnenkort worden in het kader van het Masterplan voor de verlichting van Goes alle historische lantaarns aan de kade opgeknapt. Ook worden de gewone lantaarnpalen aan de Zouterij vervangen door historische straatlantaarns.

Een kwaliteitsimpuls voor dit mooie stukje Goes!

Geplaatst 28 maart 2010


Goes gaat verder met verlichten

Na de verlichting van de Grote of Maria Magdalenakerk en het Stadhuis op de Grote Markt gaat Goes verder met het masterplan voor de verlichting. De voorgevel van de r.-k. Maria Magdalenakerk heeft lichtaccenten gekregen, maar de aanlichting kan pas voltooid worden na de restauratie. Die kan nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Met het budget dat daarvoor gereserveerd was, gaat Goes nu verder met de verlichting van het groen op de Oostwal.

Lichtarchitecte Christa van Santen heeft weer het ontwerp gemaakt. Zij heeft daarbij het oorspronkelijke beplantingsontwerp van Leonard A. Springer als uitgangspunt genomen.

Ook wordt bekeken of het groen van de Westwal ter hoogte van cultuurhuis Westwal 45/Theater de Mythe meegenomen kan worden.

Gewijzigd 28 maart 2010


Landbouwcentrum verlicht

het aangelichte landbouwcentrum

Het voormalige Landbouwcentrum aan de Westsingel in Goes, dat onlangs omgevormd is tot appartementengebouw, is verlicht. Woningbouwcorporatie RWS sluit daarmee aan bij het masterplan voor de verlichting van Goes. Christa van Santen tekende voor het lichtontwerp. Daarin is aandacht voor het wildverband metselwerk, schoolvoorbeeld voor aankomende metselaars. Met de blauwe lichtaccenten refereert zij aan het blauw dat al in de architectuur van het gebouw aanwezig was.

Gewijzigd 28 maart 2010


Ontsteking verlichting eerste fase Masterplan

Maandag 21 december 2009, de kortste dag van het jaar, is de verlichting van de Magdalenakerken en het Stadhuis in Goes officieel ontstoken. Het ontwerp van de verlichting is van de hand van de lichtarchitecte Christa van Santen. Zij verlichtte eerder onder meer de Sint Jan in Den Bosch en de Grote Kerk in Dordrecht.

Het project maakt deel uit van het veel meer omvattende Masterplan voor verlichting in de gemeente, dat in samenhang met StichtLicht gemaakt is. Dit plan wordt in fasen uitgevoerd, deels tegelijk met onderhoudswerkzaamheden.

De verlichting van deze monumenten die de historische binnenstad van Goes domineren, is een belangrijke bijdrage aan de sfeer in de stad. Aan de huidige horizonvervuilende oranje verlichting van het Stadhuis komt met de nieuwe aanlichting ook direct een eind.

Gewijzigd 22 december 2009


Feestverlichting

De Goese televisietoren tijdens kerst 2002 De kerstverlichting in de televisietoren brandt weer. De ringen van de 19e en 21e etage zijn groen en rood verlicht en regelmatig knipperen er stroboscopen. Ook in het stadhuis zijn net als afgelopen jaren de spiegelbollen weer opgehangen. Dit is een project van StichtLicht, met financiŽle hulp van de gemeente Goes.

 

Geplaatst 19 december 2009

College Goes kan lichtplan op valreep niet meer schrappen

Bron: PZC 27 februari 2009

GOES - Dit voorjaar schijnt er nieuw licht op de Goese Grote Kerk en het oude stadhuis aan de Grote Markt. Het college van B & W heeft besloten het lichtplan door te zetten en daar 95.000 euro aan te spenderen. Omdat Goes waarschijnlijk de broekriem moet aanhalen, heeft het college overwogen het verlichtingsplan uit te stellen. "Dat kan echter niet omdat de voorbereiding al in te vergevorderd stadium is", zegt burgemeester Dick van der Zaag. Op initiatief van Stichtlicht, dat Goese mooie gebouwen en plaatsen in het licht zet, heeft Goes een masterplan laten maken. Dat is uitgevoerd door het bureau Lite van Christa van Santen. Het verlichtingsplan omvat meer dan de kerk en het stadhuis. Ook de vesten, bruggen, bepaalde straten en pleinen kunnen beter worden 'aangelicht'. Het totale plan vergt een half miljoen euro. Het college zet met de verlichting van kerk en stadhuis nu een eerste stap.

Geplaatst 27 februari 2009

info(at)stichtlicht.nl