Sint-Jansdag
Up ] KALender ] De Villa ] Trixje ] Kloppend Hart ] Actie VERplaatsingen ] Tentoonstelling ] Koninginnedag ] No Kitchen United ] Masterplan ] Maandag Wasdag ] Guda Koster ] Kunstbende ] Video Kunstbende ] Rood met Groen ] Vierschaar ] Denz ] Kamerjas ] Zeeuwse hemdjes ] Joost&Frerik ] [ Sint-Jansdag ] Naborrelen ] Hein Verwer ] Klapbank ] Gyz ] Ruben Oreel ] Waag ] Fabian Luyten ] Morphosis ] Doolhof ] Doolhof II ] Jeannette van Raaij ] Zomeruniversiteit / VERplaatsing Kamerjas ] Harmen de Hoop ] Sylvia B. ] Marnix de Nijs ] Doolhof III ] Hans Wilschut ] Guda Koster II ] Galerie de Kaai ] Open Monumentendag ] Actieweek ] Audiograffiti ] Hans Bommeljé ] VASTstelling ]
 

24-06-00 BYzonder ALLEdaags ... VERplaatsingen
Zomertentoonstelling Goes 2000

De actie Sint-Jansdag werd toegevoegd aan het programma van Kade Klassiek. De dag begon met audiograffiti: om 8.00 uur werd zes minuten lang hanengekraai via Radio Goes verspreid. Terwijl op het podium in het water van de haven afwisselend dans en jazz werd uitgevoerd en een enkel klassiek instrument werd bespeeld, was aan de andere kant van het water in de gratis mobiele minibioscoop een videotuin ingericht. Verse graszoden op de vloer, en hier een daar een plantje bloeiend of niet-bloeiend Sint-Janskruid. Het was de hele dag regenachtig, maar soms brak de zon opeens met scherpte door. Gele transparante stippen op de ramen van de huizen rond het podium en de wagen verwezen naar zonnestralen. Sint-Jansdag valt omstreeks de zonnewende. 24 Juni, de geboortedag van Johannes, is traditioneel de dag waarop het dan in bloei staande Hypericum Perforatum geoogst werd. Het kruid maakt gevoeliger voor zonlicht. De rode stipjes op de het gele bloempje werden in verband gebracht met het bloed van Christus. Een ander gebruik in Goes was om op Sint-Jansdag grote vuren te stoken, waar de koeien en kalveren doorheen gejaagd werden. Als reiniging.
In de sanitaire ruimte van de stadshaven klonk de compositie 'Groeigeluiden' van Sjoerd Borkent. In Wassalon Delta waren de rode wasemmers en wasmachineruitjes in gelid opgesteld. Dit hoorde ook bij 'Fris en Zonnig' van Karin Keijzer, evenals de gele kijkertjes met gele glazen aan een waslijn op een plek die een goed uitzicht op het drijvende podium bood. Vooral de kijkertjes op kindhoogte werden gebruikt.
In de videotuin konden de films 'De Tuin' van Dan Geesin & Esther Rots en 'Blood Blosom' van Merel Mirage bekeken worden. 's Avonds overigens ook het EK-voetbal, waarbij zich momenten voordeden dat het gras op het scherm en het gras op de vloer samenvloeiden, bijvoorbeeld het moment dat de spelers vanuit de catacomben het veld op renden aan het begin van de wedstrijd. De videotuin was het populairst bij jongens van ongeveer 10 á 12 jaar.

info(at)stichtlicht.nl